top of page

YTU 

RACING

Geleceğin

Mühendislerini

Yetiştiriyor 

YTU Racing, 2011 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde,  Makine Teknolojileri Kulübü bünyesinde, dünyanın lisans öğrencileri arası yapılan en büyük mühendislik yarışması olan, her yıl Dünya’nın bir çok ülkesindeki yarış pistlerinde gerçekleştirilen  Formula Student yarışmasına katılmak amacıyla kurulmuştur. YTU Racing ekibi, üniversite öğrencileri tarafından organize edilen, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Otomotiv Ana Bilim Dalı öğretim görevlileri,  Doç. Dr. Alp Tekin Ergenç, Yrd. Doç. Dr. Orkun Özener’in danışmanlığını yaptığı bir proje ekibidir. YTU Racing proje ekibinde;

  • Makine Mühendisliği,

  • Endüstri Mühendisliği,

  • Malzeme ve Metalürji Mühendisliği,

  • Elektrik Mühendisliği

  • İşletme

  • Mekatronik Mühendisliği

bölümlerinden 31 öğrenci yer almaktadır. Tüm öğrenciler bir takım oluşturup, bir yıl boyunca hazırlanıp, Formula Student yarışmasının konsepti olan, tek kişilik açık tekerli bir formula aracının tasarımını ve üretimini gerçekleştirmekteyiz.

Yarışma sayesinde öğrenciler olarak, üniversitede aldığımız teorik eğitimi pratiğe dökme imkanı kazanırız. Yarışmanın en önemli özelliği olan “efficient design and manufacture” sayesinde, yapılan tasarımlarda maliyet, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik ve performans kriterlerini beraber değerlendiririz. Bu sayede öğrenciler olarak daha üniversiteden mezun olmamış iken, gerçek mühendislik dünyasında tasarımların merkezinde olan maliyet kriteri ile tasarım yapmayı öğreniriz. Mühendislik olarak özellikle mekanik tasarım, analiz, simülasyon, araç dinamiği, ar-ge, üretim yöntemleri, üretim, test ve dokümantasyon konuları hakkında çalışarak ta teknik altyapımızı geliştirmekteyiz. Bunun yanında Formula student özellikle;

  • Proje yönetimi,

  • Takım halinde çalışmak,

  • Disiplinler arası çalışmak

  • Maliyet ve pazarlama  gibi konularda da eşsiz bir tecrübe sağlamaktadır.

İlk olarak 2011 yılında Maktek FSAE adı ile kurulan takımımız ilk olarak yarışmanın Class-2 ayağına katıldı. Temmuz 2012’de düzenlenen yarışmada, ekibimiz onlarca takım arasından maliyet kısmında 6. olarak büyük bir başarıya imza attı. Sonraki yıllarda Class-2 ayağında sunulan projeyi hayata geçiren ekibimiz, ilk formula aracını başarı ile üreterek bu araçla Formula Student 2014 yarışmasına Temmuz ayında katıldı. Takımımız  ilk formula aracı olan “YTR01” isimli yarış aracı ile beraber katıldığımız yarışmada, ilk yıl takımları arasında en dikkat çeken takımı olmuştur. Aldığı olumlu geri bildirimler ve kazandığıbüyük yarışma tecrübesi ile Türkiye’ye geri dönen takımımız, 2015 yılı için, ağustos ayında kurduğu yeni ekip ile beraber çalışmalarına başladı. Takımımız üretmiş olduğu  ikinci formula aracı ile, Temmuz 2015’de düzenlenen Formula Student 2015 yarışmasına katıldı. Yarışmanın ‘Design Presentation’ etabında 100 takımdan 57. olarak, daha ikinci yılında yarışmadaki takımların yarısını geride bıraktı. Aynı zamanda, 28 ülkeden 135 takımı  geride bırakarak  Instutation Of Mechanical Engineers tarafından verilen “Most effective communication strategy award” ödülüne  layık görüldü ve ülkemize kupa ile dönme başarısı gösterdi.

Üretmiş olduğu 3. aracın olan YTR-03 Karbosan ile Formula Student tarihinde ilk defa bir Türk takımı tüm testleri başarıyla geçip, yarışı bitirme başarısı göstermiştir. YTR03 Karbosan İngiltere Silverstone ve Almanya Hockenheimring Formula 1 pistlerinde gerçekleşen iki yarışa katılmıştır. İki yarışta da tüm testleri geçip, yarışı başarıyla bitirmiştir. YTU Racing ekibi, İngiltere’de 111 takım arasında genel klasmanda 34. Almanya’da ise 73 takım arasında 41. olmuştur. Dünya sıralamasına göre Türk takımları arasında 1. sıradadır.

2016-2017 sezonunda ise üretmiş olduğu 4. araç olan YTR-04 aracı takımımızın ilk aero pakete sahip olan aracı olup birçok konuda daha fazla mühendisliğe sahiptir.Katılmış  olduğu Macaristan yarışında içten yanmalı motorlu araçlar klasmanında 9. olamayı başaran takımımız hızlanma etabını ise 5. bitirme başarısı göstermiştir.Çek Cumhuriyeti yarışında ise genel klasmanda 11. olan takımımız hızlanma etabında 4. olarak tüm dikkatleri üzerine çekmiştir. Katılmış olduğumuz son yarış olan Almanya yarışında ise 65 içten yanmalı araç arasında 20. olmayı başaran takımımız  bir önceki seneye göre 21 basamak birden yükselerek dikkat çekici bir başarıya imza atmıştır. Elde ettiği bu başarılar sayesinde Dünya sıralamasında 106 basamak birden yükselen takımımız 155.’ liğe kadar yükselmiştir.

Bu sene üreteceği YTR-05 isimli aracını tasarım ve analizlerine hız kesmeden başlayan takımımız hedefi ise yeni aracına daha fazla mühendislik katarak ülkemiz ve okulumuz adına çok daha büyük başarıla imza atmaktır.

ADDRESS

Yildiz Technical University Besiktas Campus,

R Block 34349

Besiktas/ İSTANBUL

CONTACT

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page